Kuvittele olevasi tiedustelupalvelun agentti, murra vihollisten sähkösanomia ja voita arvokkaita palkintoja!
Ilmoita ryhmäsi ja liity peliin!

 

Zo'n 80 jaar geleden hebben drie jonge Poolse wiskundigen het onmogelijke mogelijk gemaakt: Ze braken de versleuteling van de onkraakbaar geachte Enigma machine. Om hun succes te herinneren starten we binnenkort voor de derde maal een online cryptologie spel! Iedereen kan hierbij de rol van geheim agent spelen en kans maken om waardevolle prijzen te winnen! Stel een team samen en ... doe mee met het spel!

Aan het einde van december 1932 heeft Marian Rejewski eerste informaties gelezen die via de Duitse coderingsmachine "Enigma" werden verzonden. Het was een geweldige prestatie, want tot nu toe werd deze code als onbreekbaar  beschouwd.
Enigma was gebouwd in de jaren '20 van de twintigste eeuw en ze was bedoeld om te dienen als toestel voor het coderen van zakelijke correspondentie. Spoedig echter werd ze gebruikt door de Duitse strijdkrachten, waardoor het breken van Duitse vercijferde teksten onmogelijk werd, die maar natuurlijk van belang waren voor alle staten, die blootgesteld waren aan het conflict met Duitsland.
De Polen hebben succes bereikt door het gebruiken van een wiskundige in plaats van een taalkundige methode waardoor zij de geschiedenis van de cryptologie naar nieuwe richtingen hadden gestuurd. Op dat idee kwam de luitenant-kolonel Maksymilian Ciężki van het Cryptolgisch Bureau van de Poolse militaire inlichtingendienst, die samen met zijn collega's Gwido Langer en Antoni Palluth een cryptologiecursus voor studenten wiskunde van de universiteit in Poznań georganiseerd hadden, en de organisator van de cursus  van de kant van de universiteit was prof. Zdzisław Krygowski. Aan de cursus hebben deelgenomen jonge wiskundigen Marian Rejewski, Jerzy Różycki en Henryk Zygalski die na afloop van deze cursus in 1930 werden aangeworven door het Cryptolgisch Bureau  van de Generale Staf van het Poolse Leger.
Na het breken van de Enigma-code werd een zeer tijdrovend werk begonnen aan het ontwikkelen van nieuwe methoden van aanval op de steeds beter beschermde Duitse berichten. Er werd onder andere een kopie van de codeermachine ontworpen. Enige onderling verbonden exemplaren van de machine vormden een zog. cryptologische bom, die bedoeld was om automatisch de Duitse code te breken.
In de zomer van 1939, kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, hebben de Poolse militaire autoriteiten kopieën van de Enigma-machine naar Frankrijk en Groot-Brittannië gestuurd met informatie over de gebroken code.
In september 1939 hebben zich Marian Rejewski, Jerzy Różycki en Henryk Zygalski geëvacueerd door Roemenië naar Frankrijk, waar zij zijn werk probeerden voort te zetten. Als gevolg van het succes van de Polen werd de belangrijkste richting van het breken van nieuwe versies en verbeteringen van de Enigma-code in het Britse cryptologie centrum in Bletchley Park voortgezet.
Volgens historici, door feit dat de via de Enigma-machine gestuurde informaties bij de geallieerden bekend werden, eindigde de Tweede Wereldoorlog ongeveer 2-3 jaar eerder, waardoor een enorme hoeveelheid levens gered werd.

[Lees meer over de helden van het spel en over Enigma]

Over het project

De game wordt gerealiseerd door de Poolse Cultureel-Toeristische Vereniging VIATOR (Stowarzyszenie Kulturalno–Turystyczne VIATOR), dankzij de subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Polen.

Het spel wordt gerealiseerd ter gelegenheid van de 15e verjaardag van de Poolse toetreding tot de NAVO-structuren. 

Under licence Creative Commons CC-BY-ND.

codebreakers.eu