Spil rollen som efterretningsagent, dekrypter fjendtlige meddelelser, vind værdifulde præmier!
Tilmeld dit team og bliv med i spillet!

 

For mange år siden klarede tre unge mennesker det umulige – de knækkede Enigma-koden. Enigma var en chiffermaskine, der blev anset for at være umulig at knække. For at minde om disse fakta skal vi snart gå i gang med det 2. kryptologiske internetspil! Enhver kan spille rollen som efterretningsagent og få en chance til at vinde værdifulde præmier! Du skal bare melde dit team og ... bliv med på spillet!

Ved slutningen af december 1932 knækkede en polsk matematiker Marian Rejewski den første besked fremsendt ved hjælp af en tysk chiffermaskine „Enigma”. Det har været en gennembrydende succes, eftersom denne chiffer til denne dag ikke var til at knække.
Enigma konstueret i tyverne af det XX århundrede skulle benyttes til at kryptere den forretningsmæssige korrespondence. Maskinen fandt dog en hurtig andvendelse i de tyske militærtjenester, hvilket umuliggjorde at knække de tyske chiffre brugt under den anden verdenskrig. Det var det, de potentielt trudede lande, som kunne komme i konflikt med Tyskland satsede på.
Polakker har været succesrige takket være en matematisk metode i stedet for den lingvistiske, hvormed de rettede kryptologien på nye udviklingsspor. Det var Maksymilian Ciężki fra det polske Chifferkontor i det polske militære efterretningstjeneste, som sammen med sine medarbejdere dvs. Gwido Langer og Antoni Palluth arrangerede i Poznan et kursus i kryptologi for matematik studerende fra universitetet. På universitets vegne var det prof. Zdzisław Krygowski, som var med til at arrangere kursuset. I kursuset deltog meget dygtige, unge matematikere dvs. Marian Rejewski, Jerzy Różycki og Henryk Zygalski, som efter afslutning af kursuset blev i 1930 ansat p[ Chifferkontor i det Polske Hærs Generalstab (Biuro Szyfrów Sztabu Generalnego Wojska Polskiego).
Efter Enigma koden blev knækket, begyndte man et møjsommeligt arbejde på at udarbejde en angrebsmetode på det endu mere krypterede tyske beskeder. Man opbyggede bl.a. en kopi af chiffermaskinen, hvis et par eksemplarer dannede en såkaldt kryptologisk bombe, beregnet til automatisk knækning af den tyske chiffre.
I sommer 1939 i lyset af den anden verdenskrigs udbrød videregav de polske myndigheder Enigma maskinekopier til Frankrig og Storbritannien sammen med oplysninger om chiffren, som er blevet knækket.
I september 1939 flygtede Marian Rejewski, Jerzy Różycki og Henryk Zygalski gennem Rumænien til Frankrig, hvor de forsøgte at fortsætte deres arbejde. Som resultat fortsattes hovedarbejder på at knække den tyske kode og dens nye versioner af Enigma i det britiske center for kryptologiske undersøgelser i Bletchley Park.
Efter historikeres mening kunne de alierede lande aflæse meddelelser sendt gennem Enigma, hvilket medvirkede til, at den anden verden krig kunne afsluttes 2-3 år tidligere og besparede på den mange menneskelige eksistenser og deres liv.

[Læs mere om helte i Enigma computerspil]

O projektet

Spillet realiseres af det polske Stowarzyszenie Kulturalno – Turystyczne VIATOR (polsk Kultur-Turismeforening VIATOR) fra Polen takket være medfinanciering af den polske Udenrigsminister.

Spillet realiseres i lejlighed af det 15. Jubilæum, hvor Polen blev medlem af NATO strukturen.

Under licence Creative Commons CC-BY-ND.

codebreakers.eu