Gå inn i rollen som etterretningsagent, dekrypter fiendtlige meldinger,vinn verdifulle premier! 
Meld på laget ditt og bli med i spillet!

 

For mange år siden gjorde tre unge mennesker det umulige – de knekket Enigma-koden. Enigma var en krypteringsrmaskin som ble antatt å være umulig å knekke. For å minnes denne prestasjonen skal vi snart gå i gang med det 2. kryptologiske internettspillet! Alle kan gå inn i rollen som etterretningsagent og få en sjanse til å vinne verdifulle premier! Du skal bare melde på teamet ditt og ... bli med i spillet!

På slutten av desember 1932 klarte Marian Rejewski å dekryptere de første beskjedene som ble sendt med hjelp av den tyske krypteringsmaskin „Enigma”. Dette var et betydningsfullt gjennombrudd for Enigma-koden gjaldt for absolutt sikker inntil da. «Enigma» som ble konstruert i 1920-årene, skulle opprinnelig brukes til å sende krypterte handelsopplysninger. Snart ble den likevel tatt i bruk av det tyske militæret, som førte til at det ikke ble mulig lenger å bryte tyske kodete beskjeder, noe landene som potensielt var utsatt for konflikt med Tyskland, selvfølgelig strebet etter. Polakkene knekket «Enigma»-koden ved å bruke en matematisk istedenfor lingvistisk metode, og dermed åpnet de et nytt kapittel i kryptoanalysens historie. På ideen om å bruke matematikk til kodebryting kom oberst Maksymilian Ciężki fra den polske militære etterretningstjenestens kryptografiske avdeling. Han og hans medarbeidere, Gwido Langer og Antoni Palluth, arrangerte et kurs i kryptologi for matematikkstudentene med tyskkunnskap ved universitetet i Poznan. Ansvarlig for kurset fra lærestedets side var matematiker, professor Zdzisław Krygowski som plukket ut deltakerne blant sine mest begavede studenter. Blant dem var Marian Rejewski, Jerzy Różycki og Henryk Zygalski, som etter fullført skolering i 1930 ble ansatt ved kodebyråfilialen i Poznan og to år senere ved Generalstabs kryptografiske avdeling i Warszawa. Etter å ha knekket «Enigma»-koden begynte man å jobbe med å finne stadig nye metoder for å dekryptere bedre og bedre sikrede tyske kryptogrammer. Man kopierte krypteringsmaskinen og utviklet en såkalt kryptologisk bombe som bestod av flere kopier knyttet parallelt sammen.
Den hadde som oppgave å bryte tysk kode automatisk. Sommeren 1939 ved nært forestående invasjon fra Tyskland besluttet polske militære myndigheter å dele resultater av Rejewskis arbeid og å levere noen eksemplarer av Enigma-maskinen samt opplysninger om den dekrypterte koden til Frankrike og Storbritannia. I september 1939 kom Marian Rejewski, Jerzy Różycki og Henryk Zygalski seg over Romania til Frankrike hvor de førte arbeidet sitt videre sammen med franske kryptografer. Som resultat av polakkenes vellykkede dekryptering ble nye versjoner og varianter av «Enigma» knekket videre i det engelske kryptologisenteret i Bletchley Park. Historikere mener at der er takket være kjennskap til innholdet i «Enigma»-trafikken de allierte kunne seire 2-3 år tidligere, og dermed ble masse menneskeliv spart.

[Les mer om karakterene i spillet og om Enigma]

Om prosjektet

Spillet realiseres av Kultur- og Turismeforeningen VIATOR fra Polen med finansiell støtte fra det polske utenriksdepartementet i anledning 15-årsdagen av Polens medlemskap i NATO.

Under licence Creative Commons CC-BY-ND.

codebreakers.eu